Ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι κόσμος μπορεί να αλλάξει. Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι ο κόσμος μπορεί να μείνει ίδιος.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ ΠΤΔΕ


Στην τελευταία Γενική Συνέλευση Τμήματος  στις 26/1 τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα της υιοθέτησης εκ μέρους του τμήματός μας του συστήματος συσσώρευσης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων, που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη της Μπολόνια για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και από εγχώριους νόμους που κατά καιρούς έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Το σύστημα αυτό με λίγα λόγια έχει ως εξής: κάθε μάθημα αντιστοιχείται με έναν συγκεκριμένο αριθμό πιστωτικών μονάδων, ανάλογα με το φόρτο εργασίας που επωμίζονται οι φοιτητές προκειμένου να επιτύχουν σε αυτό. Ο φόρτος εργασίας περιλαμβάνει το χρόνο που απαιτείται για δραστηριότητες μάθησης, όπως διαλέξεις, φροντιστήρια, εργασίες, ανεξάρτητη μελέτη, εξετάσεις κλπ. Κάθε πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί σε 24 ώρες δραστηριοτήτων μάθησης. Οι πιστωτικές μονάδες που πρέπει να συγκεντρώσει ο φοιτητής για κάθε εξάμηνο είναι τουλάχιστον 30 και για τη λήψη του πτυχίου 180.

Εκ πρώτης όψεως το σύστημα αυτό φαίνεται αθώο. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί σοβαρή απειλεί για τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Μέχρι τώρα όλοι οι απόφοιτοι ενός τμήματος λάμβαναν το ίδιο πτυχίο, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Με το σύστημα πιστωτικών μονάδων τα πτυχία μετατρέπονται σε απλές βεβαιώσεις, που δείχνουν πόσες πιστωτικές μονάδες έχει συγκεντρώσει ο κάτοχός τους . Και μπορεί μεν με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι απόφοιτοι ενός τμήματος να έχουν τον ίδιο αριθμό πιστωτικών μονάδων, αφού παρακολουθούν τα ίδια μαθήματα, ωστόσο με βάση το νέο νόμο προβλέπεται ότι τα τμήματα μπορούν να δημιουργήσουν και ταχύρρυθμα προγράμματα διάρκειας 1,2 ή 3 χρόνων. Έτσι θα υπάρχουν απόφοιτοι που θα έχουν συγκεντρώσει 60 πιστωτικές μονάδες, 120 πιστωτικές μονάδες, 180 κλπ.

Εξάλλου, πιστωτικές μονάδες δεν προσφέρουν μόνο τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και τα διάφορα ιδιωτικά κολλέγια ή τα σεμινάρια, εργαστήρια κλπ που οργανώνονται από διάφορους φορείς. Έτσι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν να «ψωνίζουν» πιστωτικές μονάδες, ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερες, ώστε να ξεπεράσουν σε «προσόντα» τους υπόλοιπους. 
   
Η διαφοροποίηση αυτή διασπά τα επαγγελματικά δικαιώματα και συνδέεται ευθέως με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας , η οποία οδηγεί (και έχει ήδη οδηγήσει) στη χειροτέρευση των εργασιακών όρων και τη μείωση μισθών. Αφού ο καθένας θα έχει στα χέρια του διαφορετικό πτυχίο, θα πρέπει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη του τους όρους με τους οποίους θα εργάζεται και τις αμοιβές. Είναι προφανές ότι η εργοδοσία έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τους δικούς της όρους, τους οποίους ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί. Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός εργασίας πρόσφατα παραδέχθηκε ότι μέσω των ατομικών συμβάσεων οι μισθοί μειώθηκαν κατά 12% τους τελευταίους μήνες.

Συνεπώς, η υιοθέτηση του συστήματος πιστωτικών μονάδων συνδέεται άμεσα με την επίθεση των νεοφιλελεύθερων κύκλων της ΕΕ εναντία στα εργασιακά δικαιώματα των νέων εργαζομένων. Για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Γενική Συνέλευση του ΠΤΔΕ να μην υιοθετήσει το σύστημα αυτό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου